SNELLE LEVERING        VOLLEDIGE FABRIEKSGARANTIE        LEVERING IN DE BENELUX        PERSOONLIJK ADVIES        ELKE DAG BEREIKBAAR 8.00-22.00 UUR

Klimaatklasse professionele koeling

Klimaatklasse professionele koelapparatuur

De fabrikant geeft aan bij welke omgevingstemperatuur, welke klimaatklasse haalbaar is bij een normale opstelling zonder storende invloeden. Staat er bij een koeling bijvoorbeeld klasse 4, dan wil dit zeggen dat de opgegeven temperaturen haalbaar zijn bij een omgevingstemperatuur van 30°C en 55% relatieve vochtigheid.


Klasse Omgevingstemperatuur Relatieve vochtigheid
2            22°C                                    65%
3            25°C                                    60%
4            30°C                                    55%
5            40°C                                    40%
SN 10°C tot 32°C
N 16°C tot 32°C
ST 18°C tot 38°C
T 18°C tot 43°C

Ecodesign: Minimale eisen op het gebied van energiezuinigheid voor professionele koelkasten en vrieskastenDe nieuwe Europese Ecodesign-richtlijn schrijft voor dat nieuwe, professionele koelkasten en vrieskasten per 1 juli 2016 moeten voldoen aan minimale eisen op het gebied van energiezuinigheid. De mate van energiebesparing wordt aangegeven met de letters A tot en met G. Daarbij staat A voor het meest energiezuinige product.
Na 1 juli 2019 worden deze verder aangescherpt met labels tot A+++.

De volgende testresultaten worden op het label gecommuniceerd: 

 • Het jaarlijkse energieverbruik is gelijk aan het 24 uurs verbruik vermenigvuldigd met 365 (dagen van het jaar) ook wel TEC (Total Energy Consumption) genoemd.
 • De EEI (energie-efficiëntie-index) is een berekening op basis van het totale energieverbruik (TEC) en het netto benutbare volume van het koel- of vriesapparaat. Dit cijfer bepaalt de energieklasse (A t/m G) van het product.
 • Nog belangrijker is de “klimaatklasse” waar een kast voor geschikt is. Voor de professionele keuken vallen apparaten in klimaatklasse 3 af. Deze zijn slechts geschikt en getest voor een omgevingstemperatuur tot 25°C. Apparaten in klimaatklasse 4 zijn getest bij een omgevingstemperatuur tot 30°C en apparaten in klimaatklasse 5 zijn getest bij een omgevingstemperatuur van 40°C. (rechts onder in het label)
 • Op het label staat ook de “netto bruikbare inhoud” genoemd, niet te verwarren met de bruto of netto inhoud
  van een kast. De bruikbare inhoud houdt rekening met netto afmetingen van roosters, laadhoogtes en
  ruimte tussen de roosters.
 • Koelkasten of gekoelde werkbanken met het EcoDesign Label A of B en vrieskasten met het EcoDesign
  label A, B of C, zoals vastgelegd in Verordening (EU) 2015/1094, voldoen aan de regeling voor de E.I.A, een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.